Pop/World – Malmö SE

Zlata’s biografi

Biografi

Photo by: Admir Ado Bajraktarevic

I tolv års tid turnerade hon runt med bandet som då även kompade kända artister från forna Jugoslavien. Senare hoppade hon på andra bandprojekt, men med åren blev det mer och mer tydligt att Zlata hade andra ambitioner.

Redan som barn började Zlata Wolim visa intresse för musiken och sången. I början av 1990-talet tvingades hennes familj att fly undan Balkankriget. Tillsammans med familjen kom hon till Sverige. Med åren i Sverige stärktes hennes kärlek till musiken ännu mer och Zlata började spela gitarr och sjunga.  Några år senare när familjen flyttade från Småland till Skåne, började hon spela bas i ett bosniskt coverband. Då var hon dryga 16 år.

2011 blev Zlata mamma och insåg på vägen att det var egen musik hon ville skapa. 
Det började med att Petra Lygnshede fd. Wolim  skrev en hyllningstext till deras son, som skulle läsas upp på sonens namngivningsceremoni, men som Zlata till slut satte melodi på.
Det blev en vacker låt som gjorde att många av gästerna hade svårt att hålla tårarna borta,
även Zlata själv.
Kort därefter bestämde sig Zlata och hennes dåvarande fru att skriva musik ihop. Det var något som öppnade upp många dörrar, men framförallt den dörren som blev Zlata’s ”breaktrough” när hon 2013 äntligen följde drömmen och ställde sig på scenen som soloartist. Det resulterade i att Zlata vann lokalfinalen av Svensktoppen nästa 2013 i Radio Malmöhus med hyllningssången Volim zivot / Älskar Livet, som hon och hennes fru skrivit som en hyllning till det nya landet, Sverige.  
Sedan dess har hon släppt några singlar, bland annat Suspenderat Kaffe, som handlar om utsatta människor i vårt samhälle, och vintern 2016 släppte Zlata sin tredje singel- När Du Kryper Intill, om ömsint kärlek. Hon är även ute och spelar, dels på privata tillställningar men främst på festivaler så som West Pride, Stockholms Pride, ESC Village i Malmö, Soppkök Malmö, Malmö Pride, Aarhus Festuge med flera.  
Som artist är Zlata säregen då hon tycker om att sjunga sina låtar på både svenska och sitt modersmål bosniska. Hon menar att det är alltid kul om man kan överraska med en eller två låtar på ett annat språk. Det skapar bara större möjlighet och fler människor kan låta den vackra och svängiga musiken tala till sina hjärtan.

Öppna ytor

Se en fallstudie ↗